In het kort
Thema: Pioenroos / Peony
Datum: zaterdag 14 september 2024
Tijd: 13:30 – 16:30
Adres: Burgman Art, Herenstraat 125 in Voorburg
Docent: Daniëlle Kim
Kosten: € 52
De workshop is inclusief materialen, Koreaanse thee en iets lekkers. Je schilderij op een paneel neem je aan het eind van de workshop mee naar huis.
Bij deze workshop is plek voor maximum 8 deelnemers.
De voertaal van de workshop is Nederlands, maar wanneer nodig kan de uitleg ook in het engels of Koreaans. / The main language of the workshop will be Dutch, but if needed explanation is possible in English or 한국어.
*De algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Wat is Minhwa?
Minhwa is de traditionele volkskunst uit Korea met een unieke stijl en uitstraling. Er zijn verschillende genres binnen Minhwa, en vaak hebben de schilderingen een symbolische betekenis. Het is een speelse en kleurrijke schilderstijl.
De Joseon Dynasty (1392 - 1897) wordt ook wel ‘de gouden eeuw van Minhwa’ genoemd, omdat tijdens deze periode de meeste Minhwa schilderingen zijn gemaakt. Maar Minhwa is niet alleen een schilderstijl van het verleden, tegenwoordig creeëren artiesten nieuwe schilderingen die geïnspireerd zijn door de moderne maatschappij en de traditionele stijl van Minhwa. In mijn blog kun je meer lezen over Minhwa.
De pioenroos is een van de meest voorkomende bloemen in Minhwa schilderingen. Vaak zijn het langwerpige schilderijen of kamerschermen met een struik vol met bloemen. De pioenroos staat voor eer en rijkdom en kamerschermen beschilderd met pioenrozen werden daarom vaak gebruikt bij ceremonies, bruiloften, en vorstelijke evenementen.
Details workshop
Minhwa wordt geschilderd op Koreaans rijstpapier genaamd “sunji” of "hanji". Dit is een dun soort papier gemaakt van de moerbeiboom (en dus niet van rijst).
Er zijn verschillende soorten koreaanse verf, in deze workshop gebruiken we de modernere verf uit een tube voor de onderlaag, en zul je zelf verf maken van pigmenten en "agyo", een binder gemaakt van gelatine.
In basis zijn er 4 stappen in het schilderen: 1) lijntekening overschilderen met een dunne penseel, 2) onderlaag in kleur, 3) kleurverlopen, 4) lijnen en details.
Voor deze workshop zal ik de lijntekening van tevoren op het papier schilderen, zodat er genoeg tijd is tijdens de workshop om de schildering af te krijgen. De lijn schildering bevestig ik ook op een houten paneel, zodat je een mooi werk hebt dat je thuis direct aan de muur kunt hangen.
Comments